Основните части на автомобила, които трябва да знаете и как изглеждат те

Авто

Трябва да закарате автомобила си в сервиз, ако ви се струва,че нещо не работи добре, но помага изключително много, ако сами знаете основни неща за поддръжката на автомобила.


Помага да знаете къде се намират най-важните части във вашия автомобил. Научете повече за частите на автомобила, за да можете да провеждате по-задълбочени дискусии за това как да поддържате адекватно автомобила си и да обясните по-добре за проблем на вашия сервизен техник.


Акумулатор

Акумулаторът е важен компонент. На първо място той позволява на вашия автомобил да се включи и запали. В повечето автомобили е разположен под капака и можете да го идентифицирате със символите (-) и (+). В случай, че трябва да го презередите – стартирайте автомобила си, трябва да свържете червената скоба на джъмперния кабел към символа (+) и черната скоба към символа (-).


Ос

Оста е отговорна за прехвърлянето на мощност от двигателя към колелата. Важна част е, когато искате да се движите, да спирате и да завивате. Можете да разберете дали вашите оси са в безпорядък, ако започнат да издават силни шумове. Ще изпитвате и силни вибрации през цялата кола, особено когато завивате или спирате.


Спирачки

Има много компоненти към спирачната система на вашия автомобил. Има педала на спирачката, шублер, превключвателя на светлината, подложката и ротора. Повечето от случаите, когато нещо не е наред със спирачките, това е резултат от нещо объркано с шублера, подложката или ротора.

Спирачните апарати могат да бъдат разположени отпред или отзад на автомобил. Спирачните накладки също са зад гумата и с течение на времето накладките ще започнат да се износват. Знаете, че тампонът е за смяна, когато започнете да чувате силен, скърцащ звук всеки път, когатонатиснете спирачка.

И накрая, там е роторът на спирачката. Тази част е разположена успоредно на шублера и подложката и е изложена на много топлина всеки път, когато натиснете спирачка. Спирането е нарушено, когато роторите започнат да се разпадат. Винаги сменяйте роторите по двойки, за да се чувствате сигурни във вашия автомобил.


Радиатор

Ще намерите радиатора под капака. Той ще бъде разположен в близост до двигателя, тъй като неговата отговорност е да охлажда двигателя и да не му позволява да прегрява. Трябва да има достатъчно количество охлаждаща течност на двигателя, за да се гарантира, че температурата на двигателя никога не се повишава твърде високо.


AC компресор

AC компресорът се намира в двигателното отделение. Той ще бъде от едната страна и прикрепен към задвижващия колан на серпентина. Компресорът за променлив ток преминава през фреон, за да осигури хладен въздух в целия автомобил. Ако искате да използвате системата за променлива температура на вашия автомобил през горещите летни месеци, тогава компресорът ви трябва да работи напълно. Ще знаете кога компресорът е повреден, тъй като няма да почувствате студен въздух, който да постъпва през вентилационните отвори, а компресорът ще издава силни, досадни шумове при работа.


Заглушител

Заглушителят е част от изпускателната система на вашия автомобил и е отговорен за поддържането на спокойствие, когато шофирате из града. Самият заглушител е разположен между двигателя отпред и задния тръб отзад. Не забравяйте да поправите всички проблеми със заглушителя веднага щом ги забележите, тъй като пълната повреда на каталитичния преобразувател може да доведе до скъпи сметки за ремонт.


Трансмисия

Когато разглеждате диаграмата на части за автомобили, трябва да вземете под внимание дали автомобилът ви е с предно или задно задвижване на колелата. При задвижване на предните колела трансмисията ще бъде разположена между трансмисиите зад блока на двигателя. При задвижването на задните колела той ще се намери с болтове директно към задната част на двигателя.


Амортисьори

Амортисьорите помагат за поддържане на автомобила ви стабилен, когато се движите по неравни пътища. Амортисьорите ще бъдат разположени от долната страна на вашия автомобил. Незабавната подмяна е необходима, за да се предотврати по-нататъшното износване на системата за окачване на вашия автомобил.


Ако все пак не се чувствате сигурни какво точно е развалено на вашата кола, по –добре я закарайте при първа възможност при вашия автомонтьор, за да може да отстрани проблема.