Как да разберем, че ангренажният ремък на колата ни е за смяна ?

Авто

Ангренажният ремък е съществена част от всеки двигател с вътрешно горене. Понякога работата се извършва чрез система от зъбни колела, но трябва да има и метод за синхронизиране на въртенето на коляновия вал с разпределителния вал. Това прави клапаните на двигателя да се отварят и затварят в точното време.

А какво е ангренажен ремък –  ролкова верига и ще я намерите отпред на двигателя. До него са разположени шайби и зъбни колела, които са свързани с механичните компоненти на двигателя.Те са съставени от поредица от връзки, точно както виждате на велосипедна верига. В краищата на коляновия и разпределителния вал има зъбни колела и връзките се намират в тях. Докато ремъкът се движи, тя отваря клапаните и движи буталата, които са свързани към горивната система.
Ремъците могат да се износват и да се счупят. Разхлабването им може да доведе до някои предупредителни знаци, които трябва да вземете предвид.

Ето петте основни предупредителни знака, ангренажния ремък на вашия автомобил е за смян. Ако забележите някой от тези признаци, закарайте автомобила си на квалифициран механик. Те могат да установят какъв е проблемът и да извършат необходимите ремонти.

 

⇒ Забелязване липса на мощност на двигателя

Методът на веригата за синхронизация, който обикновено се среща в стандартни автомобили и в автомобили с висока производителност. Възможно е обаче ремъкът да се разтегне с времето. Това означава, че прескача предавка или на разпределителния вал, или на коляновия вал. Времето на двигателя ще излезе извън калибрирането и ще чуете класическия звук на грешка. Може също да забележите, че двигателят работи слабо и когато се опитате да ускорите, ви липсва мощност.
Това е нещо, което трябва да погледнете веднага. Ако ремекът е разхлабен,  вероятно е доста силно повреден и ще трябва да бъде сменена скоро. Ако продължите да управлявате автомобила, веригата може да се счупи и разхлабеният метал да причини сериозни щети на вапия двигател.


⇒ Метални стружки в маслото на двигателя

Това е нещо, което ще забележите само когато сменяте маслото. Това трябва да се направи или на всеки 3 000 или на всеки 5 000 мили. Необходима е смяна на маслото, защото се отделя, тъй като се загрява и реагира с естествените разтворители, които присъстват в горивото. Маслото спира да върши работата си толкова добре и не смазва и защитава двигателя.


Когато ангренажния ремък се износва, малки парченца метал се откъсват и се оказват в маслото. Те ще бъдат ясно видими в масления съд, когато се изпразни. Вашият механик вероятно ще ви го спомене и ще ви препоръча какъв начин на действие трябва да предприемете.
Не бързайте сами с тази диагноза, тъй като металните стружки в маслото също могат да бъдат причинени от износени клапани на цилиндровата глава или друга част, свързана с този компонент.


⇒ Неизправност на двигателя

Ако ангренажния ремък се счупи, докато шофирате, двигателят ще спре. Ако автомобилът ви е паркиран у дома и веригата е счупена, двигателят няма да може да компресира достатъчно въздух, за да го стартира.
Ако ангренажния ремък се счупи, докато шофирате, вероятно буталата ще се повредят, защото ще имат контакт с клапаните. Клапите също могат да бъдат огънати и това може да съсипе двигателя. Разхлабеният ремък може да се размести или наклони, което е много вероятно да повреди други части на двигателя.


⇒ Светлината на двигателя свети

 

Светлината на двигателя може да свети по няколко възможни причини. Една от причините е повреден ангренажен ремък. Компютърът в колата ви открива, че нещо не е наред с начина, по който работи двигателят.
Когато ремъкът е разхабен, това кара двигателя да работи лошо и така емисиите от двигателя се увеличават. Това задейства светлината на двигателя. Квалифициран механик ще може да използва специален софтуер за откриване на диагностичния код на неизправност. Той визуално ще изследва двигателя.


⇒ Тракащ шум

Слушането на вашия двигател е добър навик, който трябва да се притежавате. Необичайните звуци са надежден предупредителен знак, че нещо се обърква. Ако всичко е наред, двигателят ви трябва да издава плавен и постоянен звук. Въпреки това, когато ангренажният ремък работи разхлабено, предизвиква вибрации вътре и това звучи като тракащ шум, когато двигателят работи на празен ход. Едън такъв звук винаги показва, че нещо е хлабаво и винаги трябва да се проверява.
Ангренажния ремък е жизненоважна част от вашия двигател. Това е един от компонентите, без които вашият автомобил не може да функционира , а когато се повреди, може да нанесе много щети на двигателя. Превенцията винаги е по-добра, така че бъдете бдителни за проблеми с ангренажен ремък.