Как да отдадете жилище за престой в Airbnb

Полезно

Airbnb свързва хората с места за настаняване и неща, които да правят по целия свят. Общността се захранва от домакини, които предоставят на своите гости уникалната възможност да живеят като местен, докато пътуват.


Може би сте обмислили да предложите допълнителна стая в къщата си или  целия си апартамент за споделяне в Airbnb. Не сте само вие. Около 2,9 милиона души по света притежават почитаното заглавие „Airbnb host“, като платформата за споделяне на дома добавя 14 000 нови хостове на месец.

Ако искате да се срещнете с хора от цял ​​свят и да спечелите допълнителен доход, ето правилните стъпки да станете домакин на Airbnb.


Първи стъпки

Отидете на хост страницата на Airbnb и въведете основна информация за вашата обява с лесни за следване бързи въпроси.

След това ще бъдете попитани какъв тип пространство имате и в списъка ще ви бъде предоставен масив от възможности за настаняване, вариращи от апартамент, къща до легло, закуска или бутиков хотел.

След като изберете пространството, което ще наемете, ще стесните тип собственост с повече подробности. Например: Наемате къща и типът на имота всъщност е стая.

Следващите стъпки определят дали давате цяло място или просто стая и дали ще бъде създаден само за хостинг или искате да запазите всичките си лични вещи там също.

Накрая ще добавите важни подробности относно списъка, като например броя на предлаганите спални и легла, конфигурациите на леглата, броя бани и колко гости са разрешени. Тези подробности са от критично значение за гостите, особено за семействата и групите, тъй като настройката на леглото и ограниченията за заетост играят голяма роля при избора на правилния Airbnb.


Първите впечатления имат значение

След като въведете основните подробности в списъка, е време да добавите красиви изображения, за да имате подробно описание. Домакините с професионални снимки в списъка си с Airbnb могат да спечелят с 40% повече от други хостове в техния район, които не използват професионални изображения. Една от основните причини, поради които гостите избират да резервират определено място, се основава на качеството на изображенията.

Това е мястото, където творческата страна на домакина може да заблести и да увеличи привлекателността на техния имот към бъдещите гости. В някои градове Airbnb свързва домакините с професионални фотографи, въпреки че това не е достъпно навсякъде. Ако не искате да наемете професионален фотограф, можете да правите свои собствени снимки, като използвате висококачествена камера.

Заснемете всички важни пространства, за да може потенциалните гости да се визуализират във вашия дом. Нагласете пространството, направете го без затруднения, отворете завесите, за да пуснете естествена светлина и внимателно да заснемете колкото се може повече детайли, например снимки на леглата или бюро / работно пространство.


Знайте се с местните закони

Преди официално да станете домакин на Airbnb, важно е да разберете как работят законите във вашия град. Градове като Париж, Ню Йорк и Маями Бийч имат някои от най-строгите политики по отношение на наемането или хостинга в Airbnb, докато Амстердам, Лондон и Портланд имат по-малко изисквания. Тези правила често са част от кодове за зониране или административни кодове на града.

В много градове трябва да се регистрирате, да получите разрешение или да получите лиценз, преди да дадете собствеността си или да приемете гости. Някои видове краткосрочни резервации могат да бъдат забранени изцяло. Местните власти силно се различават по начина, по който прилагат законите за наемане на жилища.

Airbnb работи с правителства по света, за да изясни тези правила, така че всички да имат ясно разбиране за това какви са законите. В някои данъчни юрисдикции Airbnb ще се грижи за изчисляването, събирането и превеждането на местния данък за обитаване от името на домакина.

Данъкът за заетост се изчислява различно във всяка юрисдикция, а крайната цел е да се разшири това обезщетение за повече домакини по целия свят. Междувременно потенциалните домакини трябва да преразгледат местните си закони, преди да изброят място в Airbnb. Можете да проверите тук, за да видите дали правилата за местоположението ви са изброени.


Определете цената и знайте таксите си

След като законността на хостинга във вашия град бъде потвърдена, е време да определите колко искате да таксувате гостите. Ефективната стратегия за ценообразуване на Airbnb за домакините започва от определянето на пазарната стойност, като разглеждате сравними списъци във вашия град или квартал. Използвайте функцията за карта, за да намерите сравними списъци, много близки до вашите, проверете за списъци с подобен размер, подобен брой спални и бани и намерете списъци с отзиви от опитни домакини.

За да стартирате бизнеса си, може да помислите да намалите цената си малко под други сравними списъци, за да привлечете първите си няколко гости и да спечелите доверие с бъдещи гости. Airbnb също ще предложи цена на нощ за вашия имот, но от вас зависи да определите колко ще искате.

Домакините трябва да вземат предвид таксите за добавяне при определяне на нощните тарифи. Например, в някои градове и общини Airbnb сключва споразумения с местната власт за събиране и прехвърляне на местни данъци от името на домакините, тези такси се наричат ​​данъци и такси за заетост. Цената се прави от гостите, които могат да варират от 9% до 18% от приходите на домакина. Някои домакини предпочитат да отделят тази такса на страницата за резервации, за да осигурят прозрачност на гостите, докато други включат таксата в своята тарифа. Тази такса често се сравнява с хотелските такси, които гостът може да намери в фолиото си при напускане.
Домакините трябва да вземат предвид таксите, добавени към гостите, когато обмислят нощните тарифи.
Домакините трябва да вземат предвид таксите, добавени към сметката на госта, когато обмислят тарифата.

Таксата за почистване е най-често показваната такса в списъците на Airbnb. Домакините имат автономията да определят собствените си разходи за такса за почистване, но е силно препоръчително да обмислят разумна сума, тъй като всяка прекомерна такса за почистване може да отклони потенциален гост далеч от резервацията.

За да се харесате на бъдещите гости и да таксувате по подходящ начин, направете манекен резервация на сравними списъци във вашия район и вижте колко други домакини таксуват за почистване и други допълнителни такси. Искате да гарантирате, че поддържате конкурентни цени, ако вашето намерение е да получавате стабилни приходи от отдаване под наем на Airbnb.

 


Общуването е от първостепенно значение

Може да мислите, че е по-добре гостите да „резервират незабавно“ вашата обява. В крайна сметка тя опростява процеса на резервация и не принуждава гостите да подадат заявка за резервация. Функцията за незабавно резервиране може да означава повече резервации за вас като домакин, но добавянето на допълнителен слой комуникация към процеса на резервация може да ви даде някакъв контрол, когато става въпрос за това кой е резервирал вашата обява и защо. Тази функция може да бъде включена и изключена по желание на хоста.

Много домакини предпочитат да видят профила на потенциалния гост и да прочетат техните отзиви, преди да одобрят престой. Те искат да се уверят, че знаят кой остава в имота им и очакванията на госта са подходящи за пространството. Често те приветстват съобщение от бъдещия гост, в което обясняват предназначението си за престоя. Силен показател за добър гост е ясната комуникация преди пристигането. Точно както препоръчваме на гостите да се свържат с домакините преди резервацията, страхотният домакин отговаря на гостите своевременно и е съобразен с отговора им.

Повечето домакини са бързи и имат учтив тон в отговорите си. За да се намалят евентуалните проблеми, домакините трябва също да бъдат прозрачни и ясни, когато комуникират за очакванията, общите разходи и процедурите за регистрация и напускане.

Също толкова важно е да поддържате цялата комуникация с гостите в Airbnb и никога да не се съгласявате да наемете извън платформата, тъй като не бихте отговаряли на гаранцията на домакина на Airbnb (защита на имуществени щети до 1 милион долара), ако се случи злополучен инцидент с гост.

 Вземете решение за политиката за анулиране

Има три нива при избора на вашата политика за анулиране: гъвкава, умерена и строга. Била съм в повече от 100 престоя на Airbnb и бях изключително щастлива, че хост никога не е отменял резервация в рамките на няколко дни преди настаняването. Истината на въпроса е, че отмяната е често срещано явление както за гостите, така и за домакините. Като домакин, гъвкава политика за анулиране (гостите могат да отменят 24 часа преди престой) означава анулиране в последната минута от гост и вие започвате да търсите, за да попълните заетостта или да загубите приходи за очаквания престой.

От другата страна на спектъра, строга политика за анулиране на хост означава, че имате право да върнете само разходите за такса за почистване. Но гостът може да отложи престоя си с такава строга политика за отказ, ако се нуждае от гъвкавост с плановете си за пътуване.

Домакините по собствена преценка предоставят пълни или частични възстановявания на гостите за всеки отделен случай извън прозореца за политика за отмяна на Airbnb. Например, ако имате строга политика за анулиране, но предстоящият гост ви пише три дни преди пристигането, че са имали смърт в семейството и няма да дойдат, можете да им предложите пълно възстановяване.

Определете коя политика за анулиране ви е най-подходяща и разрешете малко прозорче със смекчаващи обстоятелства. Не забравяйте, че работите с хора.


Наемете професионален чистач

В допълнение към местоположението на имотите, чистотата е друг важен белег в популярен Airbnb.

Има стигма от неохотни гости за първи път, използващи Airbnb, че имотът може да не е толкова чист, колкото хотелската стая, тъй като е собственост на някой друг. Това е далеч от истината и може да се направи аргумент, че тъй като хотелите имат по-голям нощен оборот на гости, хотелите са по-мръсни от дома на някой друг.

Независимо от това, гостите искат да се чувстват така, сякаш стъпват на току-що почистено място при настаняване. Чистотата е първата категория, посочена в секцията „отзиви“ на всеки списък и гостите могат да оценят хигиената на дадена обява по скалата от 1 до 5.
Силно се препоръчва наемането на професионална услуга за почистване на вашия Airbnb.

Гостите ви очакват съвършенство в отдела за чистота и това не е категория, с която са готови да правят компромиси. Тъй като трябва да се отнасяте към хостинга като към бизнес, работата със самостоятелно почистване вероятно няма да е достатъчна и просто няма да имате време, ако жонглирате с друга кариера или работа. Силно препоръчително е да наемете професионална фирма за почистване, която да се стреми към вашия списък, за да можете да се съсредоточите върху другите важни задачи.

С професионален чистач, всичко, което трябва да направите, е да определите час за почистване всеки път, когато имате пристигащи гости или периодично, както е уговорено в списъка, ако имате дългосрочни гости (повече от 28 дни). Вместо да отделяте часове от деня си, за да инспектирате и почистите вашия имот, ще можете да се съсредоточите върху други неща, докато услугата за почистване се справя с „мръсната работа“.

И тъй като гостите плащат такса за почистване, цената помага да се компенсира вашата професионална услуга за почистване.Цел на статуса на Superhost

След като станете хост на Airbnb, може би се чудите какви са изискванията за постигане на високо желаното обозначение на статуса на Superhost.

В крайна сметка като Superhost получавате приоритетно разположение, когато гостите провеждат търсене, по-високи проценти на заетост от не-Superhosts и 60% повече приходи на ден. Както подсказва името, Superhosts са топ хостовете в Airbnb. Те са не само надеждни и безопасни, те са постоянно отлични и са известни с изключителното си обслужване на клиенти.

Следните критерии са необходими за получаване на статус Superhost:

Имайте най-малко 10 посещения ИЛИ завършете три резервации, които общо са поне 100 нощувки
Поддържайте 90% честота на отговор или по-висока
Поддържайте 1% процента на анулиране (едно отменяне на 100 резервации) или по-ниско, с изключение на тези, които попадат в политиката на Airbnb за облекчаване на обстоятелствата
Поддържайте 4,8 обща оценка (тази оценка разглежда последните 365 дни от рецензии въз основа на датата, на която гостът е оставил отзив, а не датата, на която гостът е проверил)

Няма процес на кандидатстване, за да станете Superhost. Ако отговаряте на програмните изисквания към датата на тримесечна оценка, ще имате право на статус Superhost. Годишните тримесечни оценки започват на 1 януари, 1 април, 1 юли и 1 октомври. Airbnb ще ви уведоми за вашия статус Superhost в края на всеки период на оценка – който обикновено приключва 10 дни след началото на оценката. Всеки домакин трябва да се стреми към статуса на Superhost, ако сериозно се стреми да носи постоянен доход от домакинството си.

 Заключение

Независимо дали отдавате под наем единична стая в дома си или цял апартамент, трябва да се отнасяте към вашият Airbnb като към професия. С горните съвети би трябвало да можете да ставате и да работите и да трупате доходи с ваканционния си наем. С течение на времето вие също ще имате възможност да станете Superhost и да имате все повече и повече клиенти на Airbnb. Това е процес, който ще отнеме време, но е напълно възможен.