КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО ГОРИВНИЯТ ФИЛТЪР НА КОЛАТА ВИ Е В ЛОША ФОРМА

Авто

Горивният филтър е важен компонент от системата за подаване на гориво на вашия автомобил.


Той гарантира, че замърсителите, замърсяванията, частиците, прахът, предметите и ръждата се предпазват от навлизане в двигателя с вътрешно горене чрез скрининг на всички тези замърсявания.

Тези частици са изключително вредни за двигателя с вътрешно горене и ако не бъдат екранирани и влязат в двигателя, могат да причинят захващане на двигателя. Като мярка за редовна поддръжка и настройка, потребителят трябва редовно да сменя и подменя горивните филтри. Процесът на подмяна на горивния филтър е лесен и обикновено може да се извърши лесно.


Има филтри за гориво, които идват с прозорец. Това ще ви помогне да видите вътрешността на филтър, без да замърсявате ръцете си. Ако вътрешността е тъмна и мръсна, тогава можете да сте почти сигурни, че тя се нуждае от подмяна.

Можете също да проверите дали вашия горивен филтър на колата е повреден, като разгледате външното му състояние. Ръждививата и мръсна течност  е ясен знак, че филтърът е в лоша форма.

Има и специален метод, който професионалистите използват, за да проверят състоянието на горивен филтър. Методът се състои в извършване на тест за налягане на горивото в близост до инжекторите за гориво.

Производителността е показана в килограми на квадратен инч, което се нарича пси, и е в сравнение с нормалната пси на модела на вашия автомобил. Ако номерът е по-малък, отколкото трябва да е, време е да смените горивния си филтър.

Като цяло, препоръчвам ви да се консултирате с механик по този въпрос.


ТРЯБВА ЛИ ДА ПОЧИСТИТЕ ИЛИ ТРЯБВА ДА СМЕНИТЕ ФИЛТЪРА НА ГОРИВОТО В КОЛАТА?

Има много различни фактори, които трябва да вземете предвид, преди да решите какво да правите с лошия горивен филтър на вашия автомобил. Ще спомена най-важните.

Решението дали да смените или почистите филтъра може да зависи от неговия материал. Ако филтърът е направен от метал и прецените, че бихте могли да го почистите, тогава го направете. Най-лошото, което може да се случи, е да е твърде мръсен, да почисти, така че трябва да поръчате нов.

Всеки автомобил се предлага с ръководство от производителя. Можете да намерите полезна информация за почистване и смяна на филтъра, както и препоръчителният интервал за подмяна на горивен филтър. Така че, ако в ръководството на колата ви е посочено, че трябва да смените филтъра, направете го.

Ако имате сериозни проблеми с вашия двигател, трябва да приемете, че няма да решите проблема, като просто почистите филтъра. Същото важи и при значително намаляване на мощността или когато колата ви изобщо няма да запали.

Вярвам, че винаги е най-добре да смените горивния филтър. Филтрите за гориво не са скъпи и ще получите застраховката, че запушването няма да се случи на хиляди километри. Така че, ако имате възможност, моят съвет е да смените филтъра.


КАКВИ СЕ СЛЕДВА, АКО НЯМА НИЩО СЕРИОЗНО?

Имате дребни проблеми с горивния филтър и смятате да го ползвате, докато не се появи нещо по-сериозно? Е, трябва да ви спра там. Филтърът не влияе само върху състоянието на горивото вътре в колата. Може да нанесе много щети на вашия двигател и автомобила като цяло, ако не го поддържате правилно.

И така, какво може да се случи, ако не сменяте редовно горивния филтър? Първо, вашият двигател няма да може да работи както преди. Запушен филтър ще затрудни процеса на достигане на гориво към двигателя. Затова можете да очаквате по-малко мощност от двигателя на колата си.

В случай че светлината на таблото ви, която показва проблеми с двигателя, се включва, ще трябва да преминете през толкова стъпки, за да намерите виновника. Това е така, защото горивният филтър е едно от последните неща, които един механик би проверил. Процесът няма да е евтин и може да бъде избегнат, като просто промените горивния филтър навреме.

Запушен горивен филтър може да причини сериозни повреди на двигателя. Ако филтърът не свърши добра работа по отстраняването на замърсявания и отломки, част от него може да стигне до двигателя. Инжекторите за гориво също могат да се запушат и те са по-трудни и по-скъпи за ремонт от филтрите.

Ето защо е важно да поддържате горивния филтър според препоръките на производителя. Това обикновено означава, че ще трябва да слагатенов всяка година, дори и да нямате проблеми с него.

Ако имате проблеми с горивния филтър, е необходимо да го смените веднага. За щастие, това не струва много, особено когато изчислявате разходите за ремонт на целия двигател.


Надявам се, че всички можем да се съгласим, че горивният филтър е значителна част от колата. Лошото му състояние може да доведе до проблеми с двигателя. По този начин ще можете да разрешите проблема възможно най-рано и да избегнете по-сериозни проблеми.

Също така предоставих помощ при намирането как да проверя филтъра. Освен това, се опитах да ви помогна да решите дали трябва да го почистите или замените.